Staze Evropskog prvenstva u skajraningu za 2023. godinu!

Jedinstvena trka koju čeka cijela Evropa, gdje će se oprobati najbolji skajraneri Starog kontinenta, ali i svi koji vole ovaj sport. Čeka vas „open race” na sve tri distance, sa startom 15 minuta kasnije nakon zvaničnih trka Evropskog prvenstva.

Dakle, ovdje su opisi, detalji i prijave za sve one koji idu na otvorenu trku, kao i svih prethodnih godina.

Tri distance, novo ISF internacionalno bodovanje, ITRA/UTMB, kao i bodovanje nacionalne lige sa 50% više bodova u 2023. godini. Gusinje, 14–16. jul 2023. VK 3,9 km 1.000 m uspona, Sky Race 30 km 2.150 m uspona i Sky Ultra 50 km 4.400 m uspona. Sve staze imaju međunarodni sertifikat ISF-a.

Opis staza i svi detalji u tekstu opisani su po redosljedu dešavanja (VK petak – ULTRA subota – SKY nedelja).

Prokletije VK

Pravi vertikalni kilometar, jako strma i kamenita staza u najljepšoj dolini Crne Gore – Grebajama. Trka koja zvanično otvara Evropsko prvenstvo u skajraningu.

Dužina i visinska razlika:

Ukupno 3,9 km sa 1.000 m uspona.

Start trke:

Start je planiran za 14. jul (petak) 2023. godine iz Grebaja (katun Maja Karanfil) i to 15 minuta nakon starta Evropskog prvenstva u ovom formatu.

Start je masovan, a tačna satnica će tek biti određena u dogovoru sa Svjetskom asocijacijom i zvaničnim protokolom i defileom predstavljanja svih nacija učesnika.

Opis staze:

Start ide iz doline Grebaje (katun Maja Karanfil) ka Karanfilima, i zaustavljamo vas kod Krošnje.

Staza vas vodi od Katuna Maja Karanfil i imate nekih 500 m trčanja po ravnom (na stazi imate još 20 m ravnog dijela i to je to, ostalo je samo uspon). Sve će biti jasno izmarkirano zastavicama i trakicama. Do 750 m uspona jasno se vidi start, što daje posebnu draž ovoj trci, tri četvrtine staze vidi se sa polazne tačke. Od cilja kretanje dalje ka Severnom vrhu Karanfila neće biti dozvoljeno zbog veoma eksponiranog terena i opasnosti od pada. Naši ljudi iz orgnizacije biće postavljeni na ovim pozicijama i usmjeriće vas u bezbjednom pravcu ka startu.

Čuveni prolaz Krošnje je do sada odnio 6 života i molimo sve učesnike da penjanje ovih prokletijskih vrhova radite u sopstvenoj režiji i u nekoj drugoj prilici, a ne na sam dan trke. Organizator je odgovoran za sve što se dešava u ovom dijelu planine navedenog dana, i zato vas molimo za saradnju i razumijevanje, a u cilju bezbjednosti svih nas.

Vrlo bitno! Vodite računa o odronu, staza nije naivna i ukoliko odronite kamen stopalom, obavezno je upozorenje ostalih vikanjem: KAMEN! Osluškujte i iznad sebe, sigurno će biti odrona, a jedna dionica od 300 m penje serpentinama cikcak i jako je nezgodna. Tu ćemo imati posebno naše ljude da gledaju i motre na svaki pokret. Prokletije zahtijevaju maksimalnu koncentraciju i poštovanje. Za sekund može biti teških povreda, vodite računa.

Profil staze i GPX zapis nemoguće je dobiti jer svaki GPS uređaj unosi grešku u uređaj, pošto ste u ozbiljnoj vertikali. Na vrhu NEĆETE imati vodu i zato preporučujemo da vodu ponesete sa sobom. Na ovoj stazi (formatu) nema okrepe, skroz ste autonomni. Astro-folija je obavezna, provjeravaće se na vrhu, ko je nema dodaje se 10 min. na vrijeme. Štapove nećemo zabraniti, ali strogo vodite računa, lako i često se nanose povrede kolegama iza vas.

Vremenski limit:

Vremenski limit je 120 minuta. Mjerenje radimo na foto-ćelije, dakle imate vremena u stotinku. Neka pobijedi najbrži!

Prokletije SkyUltra

Vanserijska ultra. Tehničke dionice, dugi alpski usponi i silasci. Ulaz u Albaniju, prelaz vrhova preko 2.200 m n.v. sa puno uspona. Staza može dobiti sertifikat „Lord of the rings” pošto se prolazi kroz kamene prerasti, stogodišnje borove, oštre grebene.

Prije nego li uđete u carstvo surovog krečnjaka Karanfila, najljepših vidikovaca ka Popadiji i Talijanki, dvije najljepše udoline Crne Gore na dlanu (Ropojana i Grebaje), čeka vas Bor!

Naš GPS zapis je pokazao i više uspona, imajte to na umu!

Dužina i visinska razlika:

Ukupno 50,6 km sa 4.400 m uspona i spusta. Da li treba dodati nešto kad uporedite dužinu i uspon? Za nijansu lakša od Šarplaninskog SkyExtreme-a, ali sigurno ljepša staza!

Start trke:

Start je planiran za 15. jul (subota) 2023. godine iz centra Gusinja u 7:15 č. ujutru.

Opis staze:

Start je kod zgrade opštine Gusinje gdje se odmah skreće ka Vusanju i Ali-pašinim izvorima, pa se odvajate prije Ali-pašinih izvora nalijevo.

Krećete put Bora na vrh Ćemena 2.036 m n.v. Tu vas čeka i KT1 Ćemena na 7. km trke. Kontrola i voda. Spust ka centru Gornjeg Vusanja i vijugavim, alternativnim putevima kroz selo dolazite do baze trke i Eko Katuna Rosi. Tu je KT2 (Rosi), kontrola i okrepa na 13. km trke. Dalje nastavljate uskim stazama uz stijene i penjalište ka Ali-pašinim izvorima.

Kad krente uzbrdo, u šumi vas čeka izvor na samoj ruti. To neće biti jedino mjesto sa izvorom. Nadomak katuna vas čeka još jedan izvor i sjajan pogled na okolinu. Na sedlu na Vezirovoj bradi čeka vas KT3 (Vezirova brada) na 21. km staze. Okrepa i nastavljate na vrh Podgoje (2.021 m n.v.) sa kog se pruža veličanstven pogled na Ropojanu, Trojan, Albaniju, Plav… Odatle kreće pravi teren, grebenom. Fokus mora biti na maksimumu, idete na vrh Malog Karanfila (2.119 m n.v.) kroz carstvo krečnjaka i trebaće vam ruke na ovoj dionici. Spuštate se okomito ispod Ljuljaševića i Očnjaka direkt u Grebaje na KT4 (Katun Maja Karanfil) na 27. km staze. Jaka okrepa i dopuna vode u katunu, drop-beg i ručak. Nemojte zaboraviti da odatle morate imati čeonu lampu, spremite i tople stvari. Put vas vodi pored planinarskog doma Branko Kotlajić gdje skrećete u šumu na najpoznatiju stazu Nacionalnog parka Prokletije ka vrhovima Volušnice, Talijanke i Popadije. Tu vas čekaju najljepši pogledi, jak uspon, granična staza sa Albanijom i opet izlaz na preko 2.000 m n.v. Na vrhu Popadije je KT5 (samo kontrola) na 33. km.

Sa vrha Popadije se spuštate na katun Popadije ispod vrha Karaula (tu su i ostaci stare karaule u udolini) gdje vas čeka okrepa (34. km staze) i dopuna vode. Odatle se odvajate ka Trojanu ka Albaniji. Na ovoj okrepi se morate dobro napuniti i okrepiti, duži period neće biti vode i okrepe zbog nepristupačnog terena.

Vraćate se na graničnu stazu pa na Trojanski prevoj, odakle dolaze turisti iz Lepuše. Ta dionica je vanserijska, okomiti vrhovi su oko vas kao i borovi. Nakon prolaska prvog vrha u sklopu grebena Trojana (koji je i najljepši) izlazite na sedlo pa na „nož” do samog vrha. Pogledi su fantastični, sam vrh je 2.200 m n.v. i tu će biti KT6 Trojan na 40. km trke (samo kontrola). Odatle se spuštate grebenom i odsjecima ka Trojanskom prolazu (kamena prerast, bajka!). Na toj dionici striktno pratite zastavice, sa vaše lijeve strane biće ambis. Fokus mora biti maksimalan. Nakon prerasti idete kroz sipar i fantastičnu padinu punu stoletnih borova ka staroj karauli gdje su samo ostaci temelja, i ka Katunu Balića. Tu je 42. km trke i biće obilježen izvor. Odatle se polako spuštate ka katunu Kodri Bajrovića gdje je KT7 Kodra Bajrovića na 44. km trke. Čeka vas okrepa i kontrola. Odatle je sve lakše, nizbrdo makadamskim putem, kao i kolege na skajrejsu. Dionica pred Gusinjem je vrlo interesentna, i vodiće vas kroz gustu borovu šumu zvanu Šume Rahine. Tu će biti KT8 na 48. km (samo kontrola). Cilj je kod zgrade opštine Gusinje, gdje je i start. Treba napomenuti da je ovaj dio od Katuna Balića do Gusinja pun medvjeda i ko se plaši neka ide u grupi ili nosi zvonce. Na potezu od Trojana do Gusinja biće raspoređen dio organizacije i GSS-a. Posebnu pažnju ćemo obratiti na taj dio staze.

Vremenski limiti:

 • KT-3 – Vezirova brada, 21. km trke, 12:45 (5 sati i 30 min od starta)
 • KT-4 – Katun Maja Karanfil, Grebaje, 27. km trke, 15:15 (8 sati od starta)
 • KT-5 – Popadija, 33. km trke, 17:45 (10 sati i 30 min. od starta)
 • KT-6 – Trojan, 40. km trke, 20:15 (13 sati od starta)
 • Finiš – centar Gusinja, 23:15 (16 sati od starta)

Profil, GPX i karta trke:

Prokletije 30km 2022 SkyRace (2000 points).gpx

Prokletije 50km SkyUltra.gpx

Prokletije Vertical km 2023 final.gpx

Kao što vidite, staze su ozbiljne. Obavezno nositi dovoljno vode i hrane sa sobom.

Prokletije SkyRace

Pravi skajrejs koji zahtijeva fokus 100%. Tehničke dionice, dugi alpski usponi i silasci. Prelazak preko surovog krečnjaka Karanfila, prolaz najljepših vidikovaca ka Popadiji i Talijanki, dvije najljepše udoline Crne Gore na dlanu (Ropojana i Grebaje).

Dužina i visinska razlika:

Ukupno 30 km sa 2.150 m uspona i spusta. Naš zapis je pokazao i više uspona. Da biste znali o kakvoj se trci radi, dovoljno je da znate da se svih 2.150 m uspona nalazi u 15 km staze!!

Start trke:

Start je planiran za 16. jul (nedjelja) 2023. godine iz centra Gusinja u 7:15 č. ujutru.

Opis staze:

Start je kod zgrade opštine Gusinje gdje se odmah skreće ka Vusanju i Ali-pašinim izvorima. Do samih izvora imate oko 2,5 km i tu se ulazi u koziju stazu na kojoj vas odmah čeka jak uspon. U šumi vas čeka izvor na samoj ruti. To neće biti jedino mjesto sa izvorom. Nadomak katuna vas čeka još jedan izvor i sjajan pogled na okolinu. Na sedlu na Vezirovoj bradi vas čeka KT1 (Vezirova brada) na 6. km staze. Okrepa i nastavljate na vrh Podgoje (2.021 m n.v.) sa kog se pruža veličanstven pogled na Ropojanu, Trojan, Albaniju, Plav… Odatle kreće pravi teren, grebenom. Fokus mora biti na maksimumu, idete na vrh Malog Karanfila (2.119 m n.v., najviša tačka skajrejsa) kroz carstvo krečnjaka i trebaće vam ruke na ovoj dionici. Spuštate se okomito ispod Ljuljaševića i Očnjaka direkt u Grebaje na KT2 (Katun Maja Karanfil) na 12. km staze. Jaka okrepa i dopuna vode u katunu, put vas vodi pored planinarskog doma Branko Kotlajić gdje skrećete u šumu na najpoznatiju stazu Nacionalnog parka Prokletije ka vrhovima Volušnice, Talijanke i Popadije. Tu vas čekaju najljepši pogledi, jak uspon, granična staza sa Albanijom i opet izlaz na preko 2.000 m n.v. Na vrhu Popadije je KT3 (samo kontrola) na 17. km.

Sa vrha Popadije se spuštate na katun Popadije ispod vrha Karaula (tu su i ostaci stare karaule u udolini) gdje vas čekaju okrepa (18. km staze) i dopuna vode.

Od KT3 i okrepe nema više teških dijelova, uglavnom su to širi makadamski putevi koji idu nadole ka Dolji. Dio pred Gusinjem je interesentan i vodiće vas kroz gustu borovu šumu zvanu Šume Rahine. Tu će biti KT4 na 26. km (samo kontrola). Cilj je kod zgrade opštine Gusinje, gdje je i start.

Vremenski limiti:

 • KT-1 – Vezirova brada, 6. km trke, 9:00 (1 sat i 45 min. od starta)
 • KT-2 – Katun Maja Karanfil, Grebaje, 12. km trke, 11:15 (4 sata od starta)
 • KT-3 – Popadija, 17. km trke, 13:45 (6 sati i 30 min. od starta)
 • KT-4 – Šume Rahine, 26. km trke, 15:45 (8 sati i 30 min. od starta)
 • Finiš – centar Gusinja, 16:30 (9 sati i 15 min. od starta)

Obavezna oprema:

Za VK je već opisana gore u tekstu. Astro-folija, jakna za kišu/vjetar, mobilni, čaša i pištaljka za SKY i ULTRU. Penali od 30 minuta za nemanje iste. Ukoliko nedostaje više od dvije stavke – diskvalifikacija. Trkači na 50 km moraju imati i čeonu lampu, koja će im biti u drop-begu u Grebajama. Pored čeone, za ultraše je i GPS-uređaj obavezan!

Preporučujemo štapove, ali njih ne možete ostaviti na punktovima. Na dijelu od Podgoje ka Karanfilima preporučujemo da ih spakujete. Tu vam trebaju slobodne ruke. Posebno za skajrejs preporučujemo GPS sa ubačenom rutom trke! Morate biti poluautonomni (voda, gelovi itd.). Sve dodatne informacije oko trke biće predstavljene kroz finalni mejl i vodič trke (Prokletije Race Guide 2023.) i na tehničkom sastanku u Gusinju.

Podizanje startnih paketa:

Rejs-ofis (baza trke) je u Gusinju (naknadno objavljujemo tačnu lokaciju i rad).

Paketi se moraju preuzimati lično i za ovu trku je obavezno ljekarsko uvjerenje za SKY i ULTRA distance, ne starije od godinu dana. Prijave se otvaraju u novembru, a zatvaraju 13.6.2023. (utorak) u 16 časova (to znači da do tad moraju biti regulisane uplate).

U učesničkom paketu za VK i Sky Race trkač dobija unikatnu finišersku medalju i pamučnu majicu.

U učesničkom paketu za Sky Ultra trkač dobija finišersku medalju i aktivnu majicu.

Cijene kotizacija:

VK – 20 evra.

SKY – 35 evra.

ULTRA – 50 evra.

Prijave – https://trka.rs/events/352/

Učesnički minibus iz Beograda (20 mjesta) ide kao i na ranijim trkama za Gusinje i Vusanje. Svako ko plati kotizaciju, a želi da bude u učesničkom autobusu, na isti pozivni broj uplaćuje odmah doplatu od 3.000 dinara / 25 evra. Dakle, isti dan kad uplaćujete kotizaciju, odmah drugom transakcijom rješavate i mjesto u autobusu, svrha je – dopuna kotizacije. Autobus kreće u četvrtak 13. avgusta u 15 č. ujutru sa parkinga Štark arene. Vraća se u nedelju, pokret u 12:30. Svako ko ne realizuje tu doplatu u sklopu kotizacije, neće biti na listi za minibus.

Pravila:

Svaki takmičar mora nositi startni broj na vidnom mjestu, na grudima ili na pojasu, čeono. Na jakni ili na majici, ne smije ga prekriti jaknom! Gubitak startnog broja je automatska diskvalifikacija.

Jedino mjesto za odustajanje gdje možemo obezbediti prevoz na cilj jeste KT u Grebajama. Za ultraše će biti izvodljivo i u katunu Popadije.

Pravo za žalbe je na naš mejl – office@prokletijeskyrunning.com u roku od 48 sati nakon trke. Posle toga se žalbe ne uvažavaju.

Svaka trka na Prokletijama nosi 50% više bodova u sezoni 2023. Svi formati imaju i alternativnu stazu (opciju B) u slučaju lošeg vremena.

Smještaj:

Preporuka za smještaj za sve trkače je da što prije bukiraju hotele, vikendice i eko-katune pogotovo zbog dolaska velikog broja nacija na Evropsko prvenstvo. Za početak možete se obratiti lokalnoj TO Gusinje turizam@opstinagusinje.me

Korisne informacije:

Link za praćenje prognoze: https://www.yr.no/place/Montenegro/Other/Popadija/long.html

AŽURIRANE INFORMACIJE:

               Podizanje startnih paketa je u bazi trke (race office) u Centru za kulturu (prizemlje) u Gusinju:

 • Četvrtak, 13. jul od 10:00 do 18:00
 • Petak, 14. jul od 8:30 do 17:00 za Evropsko prvenstvo. Do 20h za OPEN race
 • Subota, 15.jul od 18:00 do 20:00

Radno vrijeme sajma (EXPO)

 • Četvrtak 10:00 – 18:00
 • Petak 8:00 – 20:00
 • Subota 12:00 – 20:00

EXPO izlagači (Centar za kulturu, prizemlje – Gusinje)

 • ABC trka – Makarska
 • Spartan race – Dubrovnik
 • BLK MNT outdoor agencija – Plav
 • Sinjavina Sky Race – Mojkovac
 • PFHSC sportska ustanova – Sarajevo

Ulazak u Nacionalni park Prokletije košta 3 eura po danu, takmičari su oslobođeni plaćanja ukoliko imaju startni broj kod sebe. Savjet je da podignete startne brojeve što prije.

Obezbijeđen je zvaničan parking manifestacije i nalazi se na pola puta izmedju Centra za kulturu i starta trke (centar Gusinja, kod opštine). U pitanju je stara autobuska stanicu uz rijeku, detalji naknadno u race guide-u.

Obezbijeđen je i kamp kod hotela Ada, na 2km od centra u netaknutoj prirodi daleko od gužve. Pisati na mail asocijacije za više informacija, a više detalja takođe u vodiču trke.

ČETVRTAK 13. jul

Planiran dolazak reperezentacija za Evropsko prvenstvo je od 10:00 do 18:00 u Gusinje.

16:00 – Prezentacija timova i ceremonija otvaranja (Centar Gusinja) intoniranje himni. U slučaju lošeg vremena ceremonija se održava u sali Centra za kulturu.

17:00 – Tehnički sastanak sa bitnim informacijama povodom Evropskog takmičenja u Vertikalu, kao i sve informacije za OPEN race (sala na I spratu u Centru za kulturu – Gusinje)

PETAK 14. jul – VK

10:00 – Prevoz reprezentacija do starta u dolinu Grebaje, dakle organizovan je prevoz samo za učesnike Evropskog prvenstva. Transfer traje 20 minuta, pokret je kod Centra za kulturu – Gusinje. Dolina Grebaje nema domet mobilnih mreža i restorani imaju slab wi fi.

11:00 –  Start trke VERTIKAL KM – Evropsko prvenstvo  (Grebaje, Katun Maja Karanfil)

11:15 – Start trke OPEN race (Grebaje)

15:00 – Prevoz reprezentacija do centra Gusinja, pokret sa parkinga Katuna Maja Karanfil (izlaz Centar za kulturu – Gusinje)

18:00 – Ceremonija dodjele nagrada za VK, prvo za EP pa za OPEN race. (Centar grada Gusinja). U slučaju lošeg vremena ceremonija se održava u sali Centra za kulturu.

19:00 – Tehnički sastanak za SkyUltra za EP i za OPEN race, (sala na I spratu u Centru za kulturu – Gusinje)

SUBOTA 15. jul – SkyUltra

06:30 – Sastanak takmičara i bitne informacije samo u slučaju promene rute (sala na I spratu Centra za kulturu – Gusinje)

07:00 – Start trke SkyUltra – Evropsko prvenstvo (Centar grada Gusinje)

07:15 –  Start trke OPEN race (Centar grada Gusinje)

13:00 – Očekuju se prvi trkači na cilju

16:30 – Ceremonija dodjele nagrada (Centar grada Gusinje), prvo za EP pa za OPEN race. U slučaju lošeg vremena ceremonija se održava u sali na I spratu Centra za kulturu.

19:00 – Tehnički sastanak za SKY format, za EP i OPEN race (sala na I spratu u Centru za kulturu – Gusinje)

NEDELJA 16. jul – SKY

06:30 – Brifing sa takmičarima i bitne informacije samo u slučaju promene rute (sala na I spratu Centra za kulturu – Gusinje)

07:00 – Start trke SKY – Evropsko prvenstvo (Centar grada Gusinje)

07:15 – Start trke OPEN race (Centar grada Gusinje)

10:00 – Očekuju se prvi trkači na cilju

12:30 – Ceremonija dodjele nagrada (Centar grada Gusinje) samo za EP. U slučaju lošeg vremena ceremonija se održava u sali na I spratu Centra za kulturu.

13:00 – Zvanično zatvaranje Evropskog prvenstva (Centar grada Gusinje). Nakon ove ceremonije čeka se poslednji takmičar do vremenskog limita (16:30) kad se dodeljuju i nagrade za OPEN race. U slučaju lošeg vremena ceremonija se održava u sali na I spratu Centra za kulturu.

Paketi se moraju preuzimati lično kako biste potpisali izjavu odgovornosti i predali ljekarsko uverenje (više o svemu u race guide-u koji stiže do 1.jula). Ljekarsko uvjerenje svakako ne smije biti starije od godinu dana.

Sve dodatne informacije oko trke biće predstavljene kroz finalni mejl, najbitnije je prisustvovati tehničkom sastanaku koji će se održati u prostoru Centra za kulturu – Gusinje.

Organizator ima diskreciono pravo da promijeni trasu trke ili odloži u slučaju loše vremenske prognoze kao i da prekine trku ako procijeni da su uslovi opasni za učesnike.

Ukoliko vam treba preporuka za smeštaj, pišite na email irfanradoncic@gmail.com  ili popovic.m.office@gmail.com

Ova trka ozbiljno vodi računa o ekologiji i održivosti, nijedan punkt nema plastične čase i svaki takmičar mora nositi svoju čašu, flask ili flašicu. Oficijalno vozilo trke je Suzuki S Cross hybrid.

RACE BASE (race office, expo & meeting hall)

Spremite se za najljepšu i najizazovniju planinu Balkana!

Vidimo se na Prokletijama!