Dragi trkači,

Prokletije u 2023. godini grade istoriju planinskog trčanja cijele regije. Od 14. do 16. jula Gusinje će biti centar Evrope kad su u pitanju autdor sportovi, gdje će ugostiti elitne trkače sa Starog kontinenta.

Po prvi put u jugoistočnoj Evropi imamo organizaciju Evropskog prvenstva u ovoj disciplini i po prvi put Crna Gora ima tu čast da bude domaćin Evropskog prvenstva za seniore kad su u pitanju sportovi na otvorenom.

Ne treba posebno predstavljati ovaj planinski masiv, koji je poslednji netaknuti planinski vijenac Evrope nestvarne ljepote. Pored vanserijske ljepote, treba imati na umu da je ovo vrlo opasna i nepredvidiva planina koja zahtijeva strahopoštovanje.

Pored zvaničnog Evropskog prvenstva u skajraningu, ide i regularna trka kao i prethodnih godina tzv. open race gdje se može prijaviti svako. Specifičnost je u tome da ti učesnici startuju 15 minuta nakon zvaničnog starta Evropskog prvenstva. Očekuje se preko 500 takmičara iz 35+ zemalja zbirno, za EP i otvorenu trku.

Trke će se održati u sva tri skajraning formata, a najave na sajtu Svjetske asocijacije možete vidjeti ovdje:

Sva tri formata imaju međunarodne ISF sertifikate za Svjetski kup, što znači da su staze vrhunskog kvaliteta za ovaj vid sporta i aktivnosti. Prijave reprezentacija idu zvanično preko ISF-a i punopravnih država članica (asocijacija). Jedino će drugačiji proces biti za naše okruženje, pošto većina država u okruženju nema svoje članice u ISF-u pa je napravljen poseban sistem i izborne trke.

Ispred vas je kalendar izbornih trka za Evropsko prvenstvo u skajraningu za 2023. godinu. S obzirom na to da smo dobili „zeleno svjetlo“ za učešće nacija koje nemaju zvanične skajraning asocijacije, napravljen je model i sistem kvalifikacija. Trkači iz okolnih zemalja su popunili prijave u roku, trenutno su u procesu.

Iz BiH prijavljeno je 10 trkača.

Iz Slovenije jedna trkačica.

Iz Hrvatske 17 trkača.

U daljem tekstu je opis procedure i sistem. Kako za susjede tako i za reprezentaciju Crne Gore i Srbije.

SLO/CRO/BIH

VK format – na raspolaganju imate TRI trke u kalendaru koje će se gledati. Morate realizovati DVIJE da bi ostavarili plasman. Pobjednik/pobjednica, pa će se gledati dalje pozicije do 10% vremena u plusu u odnosu na prvog/prvu. Primer, ako prvi na Biokovu ide 50 minuta, gledaće se rezultati do 55 minuta. Daljeg bodovanja nema. U slučaju da samo drugoplasirani ima vreme u tim okvirima, to je to (dobija 80 bodova i daljeg bodovanja nema). Ukoliko je 10 osoba u tom rasponu, gleda se do šestog mjesta. Po propozicijama ISF-a maksimalno učešće je 6 osoba po formatu po naciji, ako uđu u taj raspon 50-55 minuta, nema širenja liste ispod šestog mjesta.

Bodovanje ide: 100-80-70-60-54-48

Sabiraju se bodovi sa dvije trke.

Naravno, možete uraditi i sve tri trke, ali ćemo mi gledati dva najbolja rezultata.

SKY RACE format – sve je isto kao i za VK. S tim što na raspolaganju imate PET trka.

SKY ULTRA format – ovdje je računica ista samo što je uslov jedna trka (naravno, opet možete uraditi dvije i mi gledamo najbolji rezultat). Na raspolaganju imate TRI trke.

*Možete juriti učešće na VK i SKY, dakle to je jedina opcija gdje možete ući na Evropsko na dva starta. Ne postoji opcija VK i ULTRA ili SKY i ULTRA. To onda podrazumijeva učešće na dva VK i dva SKY formata po navedenom kvalifikacionom kalendaru. Imajte u vidu da je to mnogo teži put.

**Gleda se uvjek vrijeme pobjednika/pobjednice overall, ne najbolje vreme po naciji.

Wild card po nacijama. Ukoliko neka od država nije izborila mjesto u overall rankingu i bodovanju, jedno muško i žensko po naciji dobija start na Evropskom (u svom formatu, za koji je stigla prijava) ako ispuni dva pravila (B norma):

  1. Imaju broj navedenih trka (2 od 3 VK, 2 od 5 SKY ili 1 od 3 ULTRA)
  2. Budu u top 10 overall na te dvije trke i najbolji iz svoje zemlje

Prva pozicija za svoju zemlju ispod 6-og mjesta, primenjuje se za obije trke (VK & SKY) ili jednu (ULTRA).

Na taj način daje se prostor zemljama da izbore mjesto ali ipak postoji nivo kvaliteta.

MNE/SRB

Isti je princip, samo se moraju uraditi Jahorina i Stara planina obavezno (na Staroj se samo SkyTrail ne boduje). Kod nas je uspostavljen jasan sistem i faze (filteri) gdje će se sagledavati svi aspekti, a pogotovo motiv i pažljivo tempiranje forme za Prokletije. Cilj je da sve bude prilagođeno EP-u u julu.

Širi tim reprezentacije se već zna, odrađeni su FMS testovi, ergospirometrija i dodatni upiti. Ulazi se u fazu II, gdje na scenu stupa i zvanični trener reperezentacije, sportski psiholog dr. Đorđe Ćurčić (zadužen za mentalni trening i pripremu). Od sad će zvanični selektorski tim sprovoditi stručni monitoring i plan svakog člana.

Ekipa se brusi dok ne dobijemo A tim, koji je u potpunosti fokusiran na skajraningu, uz svu podršku (visinske pripreme, prolazak staza, plan ishrane, česti sportsko-medicinski pregledi, posebni poligoni, dodatni rad sa stranim trenerima).

Selektorski tim:

✍ Ivan Tovilović CV

✍ Đorđe Ćurčić CV

✍ Miloš Milisavljević CV